Flexibel omboekenBagage altijd inclusiefGeen reserveringskostenMeer dan 35 jaar ervaring
FTI Homepage Logo

Last-minute Mdina

Een echte aanrader is een last-minute naar Mdina. Dit pareltje ligt op het eiland Malta. Malta ligt in de Middellandse Zee, ten noorden van Afrika en ten zuiden van Sicilië. Ondanks dat Mdina tot een van de belangrijkste toeristische trekpleister van Malta hoort, is Mdina een bestemming voor de vakantievierder die rust en authenticiteit zoekt en zich eventjes terug in de tijd wilt wanen. Omdat Malta relatief klein is, is Mdina een perfecte uitvalsbasis om bijvoorbeeld de hoofdstad Valletta te bezoeken. Dat maakt een reis naar Mdina tot een bijzondere en afwisselende vakantie. Rust, cultuur, natuur, zon, zee en strand maar ook de gezelligheid van de stad zijn hiervoor de perfecte ingrediënten.

De bezienswaardigheden van Mdina

Mdina wordt de stille stad genoemd en is een magische plek. Het heeft slechts 400 inwoners, is qua oppervlakte relatief klein, maar heeft enorm veel te bieden. Mdina is helemaal omringd door eeuwenoude stadsmuren. Zodra je via de prachtige barokke toegangspoort, de Vilhena Gate, Mdina binnenstapt, waan je je terug in de middeleeuwen en lijkt de moderne tijd ver weg. Mdina is dan ook het terrein van voetgangers en paarden. Hier verdwaal je in de doolhof van de eeuwenoude smalle, kronkelende straatjes. De stad werd met opzet zo ontworpen om haar bewoners overdag tegen rechtstreeks zonlicht te beschermen en bij aanvallen meer beschutting te kunnen geven. Ontdek vooral de bijzondere plekken die achter houten deuren schuilgaan. 

Tip: maak vooral een ritje met een ‘karrozzini’ (paard en wagen) door de stad. 

Het grootste plein in Mdina is het plein van st. Paul met de gelijknamige st. Pauls kathedraal, Het is een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. De kathedraal heeft marmeren vloeren en prachtige kleurrijke fresco’s omringd door bladgoud. Doe direct het nabijgelegen museum aan, een prachtig gebouw in barokstijl. Hier kun je verschillende kunstwerken die uit de st. Pauls kathedraal afkomstig zijn en de aardbeving van 1693 overleefden, bewonderen, maar ook Romeinse kunst en muntstukken. Vergaap je op de tweede etage aan de kleine kapel die vol met priesterkleding is volgestouwd.

Één van de mooist bewaard gebleven villa’s in Mdina is het middeleeuwse Palazzo Falson. Deze villa is opengesteld voor publiek. Maak daar zeker gebruik van, want de meeste historische panden in het centrum van Mdina zijn nog gewoon bewoond en zul je niet snel van binnen kunnen bekijken. Via de binnenplaats en de keuken betreed je de woonstudio van de filantroop Gollcher, de laatste bewoner en kun je zijn enorme bibliotheek met boeken, de slaapkamer en de bijbehorende kapel bewonderen. Ze zijn allemaal van prachtige tapijten en heel bijzondere kunst voorzien. 
 
Palazzo de Piro ligt goed verstopt in één van de nauwe prachtige steegjes van Mdina. Het was ooit een woonhuis, nu is het een café en museum. Een leuke plek om even uit te rusten. Je kunt hier lunchen met een goede burger en een drankje. Vergeet vooral niet van het uitzicht te genieten. Omdat Mdina op een glooiende heuvel ligt, kun je vanaf de stadsmuren van een prachtig panoramisch vergezicht genieten en kun je Malta voor een groot gedeelte zien. In de verte zijn de toren van Portomaso, de Grand Harbour, en zelfs hoofdstad Valletta zichtbaar. 
 
Verkoeling zoeken kun je in de parken en tuinen die rondom Mdina liggen. In de slotgracht die vroeger rondom Mdina lag, is een prachtig park aangelegd. Er staan diverse olijfbomen en honderden cittrusbomen. Hier is het heerlijk wandelen of uitrusten.

In de omgeving van Mdina

Rabat ligt vanaf de toegangspoort van Mdina op nog geen tien minuten afstand lopen. In Rabat kun je heerlijk door de straatjes dwalen en krijg je, soms onbedoeld, een goed beeld van de lokale bevolking en stuit je op heftig discussiërende huisvrouwen. Het is ook een fotogenieke stad. Een van de bezienswaardigheden zijn de catacomben van st. Agatha en st. Paul. 

Bezoek tijdens je verblijf in Mdina absoluut Valletta, de hoofdstad van Malta. Charmant, vrij klein en gemakkelijk al wandelend te ontdekken. Het oude gedeelte van Valletta staat op de UNESCO-werelderfgoed lijst. Valletta kent een rijke geschiedenis. Het heeft prachtige tuinen en musea en de mooie sint Janscokathedraal maar kent ook een gezellig nachtleven.

De beste reistijd voor een last-minute Mdina

Om optimaal van je bezoek aan Mdina te kunnen genieten, kun je je reis het beste in de maand mei tot en met augustus boeken. In deze periode heb je ook de minste kans op neerslag. 

Mei is met een gemiddelde temperatuur van 23°C de koudste maand, juli en augustus zijn met een gemiddelde temperatuur van 31°C de heetste maanden. Deze temperaturen worden als extra warm ervaren door de warme woestijnwind en de zon die dan twaalf uur per dag schijnt. Qua temperatuur is september ook een prima maand om te reizen (gemiddelde temperatuur 28°C) maar dan is er wel al meer kans op neerslag.

Ben jij geïnteresseerd in een zorgeloze last-minute vakantie naar Mdina? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod en profiteer van scherpe prijzen. Fijne vakantie!

Bekijk de aanbiedingen

Connection to server was lost, trying to reconnect...

Connection to server was lost, please refresh the page to try again

Connection to server was refused, please refresh the page to try again