Flexibel omboeken Bagage altijd inclusief Geen reserveringskosten Meer dan 35 jaar ervaring
FTI Homepage Logo

Menu

Vakantie Nilandhe-Atol, Malediven

Het Nilandhe-Atol, ook wel bekend als het Dhaalu-Atol, is een eilandengroep in de tropische Malediven. Het atol bestaat uit maar liefst twee delen: Noord Nilandhe-Atol & Zuid-Nilandhe-Atol. Het noorden is nog niet zo bekend. Dit komt omdat het atol niet altijd afgebeeld wordt op de kaarten van de Malediven. Het noorden van Nilandhe-Atol telt 21 onbewoonde en 5 bewoonde eilanden. Het Zuiden van Nilandhe Atol heeft 8 bewoonde eilanden en 35 onbewoonde eilanden. Leuk feitje: slechts 3 eilanden op het gehele atol, noord en zuid, zijn toeristen eilanden. Dit maakt het een prachtige bestemming waar je naar hartenlust kunt ontdekken.

Reizen naar Nilandhe-Atol

Vanuit West-Europa gaan er genoeg vluchten naar de Malediven. Omdat er geen directe vluchten meer aan worden geboden, maak je vrijwel altijd een tussenstop in bijvoorbeeld het Midden-Oosten. Vrijwel alle vluchten naar de Malediven komen aan op de luchthaven van hoofdstad Malé. Vanuit daar kun je een veerdienst of binnenlandse vlucht nemen naar Dhaalu AirPort op het eiland Kudahuvadoo.

Top bezienswaardigheden Nilandhe-Atol

In Noord Nilandhe-Atol vind je de hoofdstad van de noordelijke regio: Magoodhoo. De bewoners hier zijn erg religieus, de meeste lokale vrouwen dragen daarom een hoofddoek. Vooral voor liefhebbers van geschiedenis en archeologie is Magoodhoo interessant. Je vindt er namelijk de resten van een grote, naar vermoedde door hindoes gebouwde, tempel. Trekt dit je aan? Bezoek dan ook zeker de onbewoonde eilanden Hulhudheli en Maadheli. Op Hulhudheli vind je de resten van een weggespoelde tempel. Maadheli was niet altijd onbewoond. Sterker nog, het oude Redhin volk, de originele bewoners van de Malediven, zouden hier hebben gewoond. Het eiland is wordt ook wel ‘Temple Island’ genoemd. Je vind ook hier de ruïnes van een oude boeddhistische tempel. 

Zuid Nilandhe-Atol is 37 kilometer lang en 12 kilometer breed. Het hoofdeiland van zuid Nilandhe-Atol is Kudavadhoo. Ook hier vind je de resten van een boeddhistische tempel die werd afgebroken toen de Islam naar de Malediven kwam. De indrukwekkende ingang is echter bewaard gebleven en dient als herinnering aan vroegere tijden. De moskee is een van de mooiste bouwwerken van de Malediven en dus ook zeker een bezoekje waard. Opzoek naar meer spanning en avontuur? Bezoek dan de mysterieuze heuvels op Kudavadhoo, beter bekend als hawitta’s. 

Een ander relatief klein eiland is Gemendhoo, waar de lokale bevolking vooral leeft van de visserij. Het eiland bestaat uit 24 kleinere eilandjes die allemaal met elkaar verbonden zijn wanneer de zee op zijn laagst staat. Sommige eilandjes zijn niet meer dan een zandbank met enkele bosjes erop, maar een wandeling naar de verschillende eilandjes bij eb is zeker meer dan de moeite waard.

Duikvakantie Nilandhe-Atol

De Malediven vallen onder de populairste duikbestemmingen ter wereld. Het is daarom ook niet zo gek dat dit activiteit nummer 1 is onder bezoekers en toeristen. In het noordelijke deel van het atol vind je Filitheyo Thandu, een beschermd zee gebied. Dit brede kanaal is erg populair bij duikers, omdat je er 3 unieke duikspots kunt vinden: Dolphin Corner, Filitheyo Outside en Filitheyo Thila. Waarom ze zo populair zijn heeft te maken met de aanwezigheid van pijlstaartroggen, grote scholen vissen en verschillende soorten walvisachtigen zoals dolfijnen, walvissen en bruinvissen. Een goede tip voor reizigers die hier willen duiken is om verblijf te boeken in het Filitheyo Resort.   

Een andere goede plek voor duikers, met name beginners, is het zuiden van Nilandhe Atol. Wateren zijn hier breder, minder diep en hebben zwakkere stromingen dan elk ander gebied in de Malediven. De beste plekken om hier te duiken zijn het Loricanto kanaal en Lohi Island. Het Loricanto kanaal wordt over het algemeen niet aangeraden voor absolute beginners, maar Lohi Island zeker wel. Je vindt hier prachtige grotten en verschillende soorten zeeleven die je verder kunt ontdekken. 

Voor de echte fanatieke duiker is een liveaboard een fantastische optie om te overwegen. Dit is in feite een duikvakantie waarbij je kunt relaxen aan boord van een schip, maar vooral veel bezig bent met duiken. Op een liveaboard maak je ongeveer 3 tot 4 duiken per dag. Routes variëren en zijn afhankelijk van het seizoen/ de periode waarin je reist. Over het algemeen pakt een liveaboard altijd de route waarin je gedurende de het seizoen het beste kunt duiken. Naast duiken eet en slaap je ook aan boord.

Beste tijd voor een vakantie op het Nilandhe-Atol

De temperatuur op de Malediven is vrijwel het hele jaar aangenaam en rond de 30 graden. Dit is natuurlijk ook niet zo gek voor een tropische bestemming. De meeste zon pak je van januari tot maart, maar liefst 8 tot 9 uur per dag. December tot en met april zijn de beste maanden voor duiken en snorkelen. Vooral januari, februari en maart zijn zeer geschikt. De zee is dan rustig, en er is geen storm of regen.

Al met al zijn er genoeg redenen om je vakantie te boeken naar het Nilandhe-Atol: een tropische bestemming, genoeg luxe, de mogelijkheid tot verschillende watersporter en natuurlijk het feit dat er nog zoveel te ontdekken valt op dit atol. 

 


Bekijk nu de aanbiedingen