Servicecenter023 75219 20

Actuele reisinformatie omtrent het coronavirus | 25.03.2020

Bekijk hier de meest gestelde vragen over het Coronavirus

Actuele reisinformatie over het coronavirus (Covid-19)

Sinds december 2019 zijn er gevallen van longziekte in Wuhan City, provincie Hubei, die waarschijnlijk verband houden met een bezoek aan een lokale pluimvee- en vismarkt.

Het nieuwe virus, 2019-nCoV genaamd, komt uit de familie van coronavirussen (SARS, MERS) en leidt tot luchtwegaandoeningen. Het virus wordt van persoon op persoon overgedragen, een mengsel van druppel- en uitstrijkinfectie wordt als waarschijnlijk beschouwd. Er wordt ook vermoed dat mensen zelfs tijdens de incubatieperiode besmettelijk zijn. Dit is tussen de 1 en 14 dagen. Symptomen zijn onder meer koorts, kortademigheid, ademhalingsproblemen, een algemeen ziektegevoel (hoesten, hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid, minder vaak diarree, misselijkheid en braken) en longontsteking. Meer informatie is te vinden op de websites van de World Health Organization en het Robert Koch Institute.

De huidige ontwikkelingen en de verspreiding van het virus hebben soms grote impact op de geboekte reizen van onze gasten. We streven er daarom naar om onze reisbureaus en gasten op de hoogte te houden van de huidige status en vragen om begrip dat de informatie van de gasten op volgorde van vertrekdatum wordt gegeven. Vanwege het grote aantal gasten en verschillende onderwerpen onder het overkoepelende thema coronavirus, moet de FTI Group momenteel een groot aantal gasten informeren. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de informatie u zo snel mogelijk bereikt.


Belangrijke informatie voor reizen in april 2020

Boekingen met vertrek t/m 30.04.20 geannuleerd
Omdat uw gezondheid en welzijn onze topprioriteit is, annuleren wij alle boekingen met vertrek tot en met 30 april 2020 bij al onze merken zoals FTI Touristik, 5vorFlug, BigXtra en LAL Sprachreisen vanwege de effecten van het coronavirus. Bovendien accepteren we geen boekingen op korte termijn voor vertrek tot 30 april 2020, afhankelijk van de bestemming.

Als u een reis hebt geboekt bij een van de merken van de FTI GROUP met vertrek t/m 30 april, zullen wij uw boeking kosteloos annuleren en u proactief informeren: via uw reisbureau als u via een reisbureau hebt geboekt of direct als u online of bij ons service center hebt geboekt.

Dit is een buitengewone situatie voor ons allemaal en we begrijpen uw onzekerheid over uw vakantiereis. We vragen echter om uw begrip en geduld dat het even kan duren voordat u van ons hoort. Daarom vragen wij u ook om af te zien van telefonische vragen vanwege het toegenomen belvolume. U kunt er zeker van zijn dat wij tijdig schriftelijk contact met u opnemen.


Boekingen voor lange termijn naar alle bestemmingen zijn nog steeds mogelijk
In principe baseren we onze aanpak op de veiligheidsinstructies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de World Health Organization en het Robert Koch Institute en communiceren we voortdurend met onze collega's ter plaatse.

Beste gasten, wij blijven u vanaf 01.05.2020 proactief informeren over landen waarvoor een reiswaarschuwing of een inreisverbod geldt. Omdat de situatie bijna dagelijks verandert, beslissen we ook dagelijks en stap voor stap over de procedure voor boekingen die verder in de toekomst liggen. Daarom vragen wij hier uw geduld. Natuurlijk laten we onze gasten niet reizen zolang er een reiswaarschuwing is. We verzekeren u dat we u tijdig zullen informeren.


De FTI GROUP heeft tot nu toe meer dan 65.000 vakantiegangers naar huis gebracht.
In het laatste weekend van maart hebben we de terughaalactie voor onze pakketreisgasten bijna volledig afgerond. De enkele gasten die momenteel nog op hun vakantiebestemming zijn, kunnen contact opnemen met de volgende instelling:

Wij bedanken u voor uw begrip.

De FTI Group


Vakanties met vertrek t/m 30 juni 2020 kosteloos omboeken

FTI biedt voor geboekte vakanties met vertrek tussen 1 mei en 30 juni 2020 gratis omboekingen aan naar een latere vertrekdatum. De omboeking moet uiterlijk 10 dagen voor vertrek worden gemaakt. Er zijn geen omboekingskosten van toepassing.

Klanten die onzeker zijn over hun geplande vakantie kunnen met touroperator FTI uitstellen tot een latere datum. Dit geldt voor alle boekingen met vertrek tussen 1 mei en 30 juni 2020.

Omboeken kan tot en met 20 juni 2020, maar minimaal tien dagen voor vertrek. De uiterste nieuwe terugreisdatum dient 30 april 2021 te zijn. De omboekingskosten van 30 euro of 50 euro per persoon wordt door de touroperator kwijtgescholden voor partners en klanten.

"In deze uitdagende situatie willen we onze reisbureaus ondersteunen en hen de grootst mogelijke zekerheid bieden voor bestaande boekingen", legt Richard Reindl, Directeur Sales & Trade Marketing bij FTI, uit. "Met deze regeling stelt FTI mensen die op zoek zijn naar ontspanning in staat om een zorgeloze vakantie te plannen en alsnog uit te voeren".

Er worden twee opties aangeboden:

1. Omboeken binnen dezelfde bestemming:

Binnen dezelfde 3-lettercode/bestemming kunnen omboekingen door de medewerker van het reisbureau eenvoudig en gemakkelijk zelf in het systeem worden gedaan. Het reisbureau gebruikt hiervoor in het systeem de omboekingsaanvraag (UA).

2. Omboeken naar een andere bestemming:

Gratis omboeken naar een andere bestemming is ook mogelijk, maar dan via het FTI Service Center. Hiervoor moet een nieuwe boeking worden gemaakt en moet het nieuwe boekingsnummer en het bestaande boekingsnummer per e-mail naar het desbetreffende FTI Service Center worden gestuurd. De bestaande boeking zal kosteloos worden geannuleerd. Zet in het onderwerp van de mail "FTI zorgeloos omboeken" voor een snelle verwerking.

De nieuwe regeling is van toepassing op alle PAUS- en BAUS-boekingen (pakketreizen en bouwsteenreizen). Datamixx-Travel (XFTI), pakketreizen gebundeld met lijnvluchten of dynamische vluchten, boekingen met flight-only, cruises, boekingen met beddenbanken of met entertainmenttickets, bijvoorbeeld voor musicals en pretparken, zijn uitgesloten van de regeling.

Als de nieuw gemaakte boeking duurder is dan de oorspronkelijk geboekte reis, wordt het verschil in rekening gebracht bij de klant.

Medewerkers van reisbureaus kunnen meer informatie vinden op www.fti-service.nl