Corona Zekerheidspakket Bagage altijd inclusief Geen reserveringskosten Meer dan 35 jaar ervaring
FTI Homepage Logo

Menu

Inreisbepalingen voor Tsjechië

Update: 07.01.22

Tsjechië implementeert het Europese verkeerslichtsysteem. Afhankelijk van de besmetting en het testpercentage worden landen ingedeeld in de categorie groen, oranje, rood of donkerrood. De indeling van de landen wordt elke vrijdag uitgevoerd door het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-zemi-podle-miry-rizika-nakazy/ met geldigheid vanaf de volgende maandag. Toegang is in principe mogelijk om welke reden dan ook.


Voor inzendingen uit de verschillende categorieën geldt:
1. Groene en oranje categorie:
Toegang vanuit landen in de groene en oranje categorieën is alleen mogelijk met een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur bij binnenkomst) en elektronische toegangsregistratie https://plf.uzis.cz/, mits deelname met een eigen auto , waarin alleen leden van hetzelfde huishouden zijn, is niet vereist. Tussen de vijfde en de zevende dag na aankomst moet een tweede PCR-test worden uitgevoerd. Als u het land voor de vijfde dag verlaat, is er geen tweede PCR-test nodig.


Tsjechische staatsburgers en houders van langdurig of permanent verblijf in de Tsjechische Republiek hoeven alleen een bewijs van een test te overleggen. In plaats van de PCR-test kunt u ook een antigeentest indienen (niet ouder dan 48 uur). Komt u het land niet binnen met het openbaar vervoer, dan kan de test ook worden uitgevoerd nadat u het land bent binnengekomen. Een algemene uitzondering op de verplichte test voor binnenkomst is alleen beschikbaar voor mensen met drie vaccinaties. Mensen die tweemaal zijn ingeënt of hersteld zijn en beschikken over een in Tsjechië of Tsjechië erkend vaccinatie- of herstelcertificaat v https://koronavirus.mzcr.cz/en/recognition-of-vaccination-certificates-from -overige-landen/ zijn vrijgesteld van de verplichting om te testen na binnenkomst.


2. Rode en donkerrode categorie:
Toegang vanuit landen in de rood- en donkerrode categorie, waaronder ook Duitsland valt, is alleen mogelijk met een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur voor binnenkomst) en elektronische toegangsregistratie https://plf.uzis.cz/, op voorwaarde dat binnenkomst vindt plaats met een eigen auto waarin alleen leden van hetzelfde huishouden zijn, geen enkele is vereist. Tsjechische staatsburgers en houders van een langdurige of permanente verblijfsvergunning voor Tsjechië kunnen in plaats van de PCR-test een antigeentest (niet ouder dan 48 uur) indienen. Komt u niet met het openbaar vervoer het land binnen, dan kan de eerste test ook plaatsvinden na uw binnenkomst. Tussen de vijfde en de zevende dag na binnenkomst moet een tweede PCR-test worden uitgevoerd. Als u het land voor de vijfde dag verlaat, is er geen tweede PCR-test nodig. Voor mensen die drie keer zijn ingeënt en een vaccinatie- of herstelcertificaat hebben in Tsjechië of Tsjechië https://koronavirus.mzcr.cz/en/erkenning-van-vaccinatie-certificaten-uit-andere-landen /, er is geen keuringsplicht voor en na binnenkomst, maar niet de algemene verplichting om je aan te melden voor binnenkomst met het openbaar vervoer.


Voor mensen die twee keer zijn ingeënt of hersteld zijn die een vaccinatie- of herstelcertificaat hebben in Tsjechië of Tsjechië https://koronavirus.mzcr.cz/en/recognition-of-vaccination-certificates-from- andere landen/, alleen de Verplichte toets na binnenkomst.

Dagjes uit
Voor reizen tot 24 uur van of naar de buurlanden is geen test- of registratievereiste. Als de reis echter met het openbaar vervoer wordt gemaakt en de reizigers niet minimaal drie keer zijn ingeënt of hersteld, kan alleen worden toegelaten met een antigeentest (niet ouder dan 48 uur).
 
Voor uitgezonderden van de testplicht raadpleeg: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx.


Deze zijn er onder meer voor medewerkers in het internationale personen- en goederenverkeer, voor reizen van maximaal 24 uur naar buurlanden (mits de reis niet met het openbaar vervoer wordt gemaakt), voor kinderen tot 18 jaar en grensoverschrijdende pendelaars en grensoverschrijdende pendelaars. Het EU digitale COVID-certificaat en certificaten van andere landen https://koronavirus.mzcr.cz/en/recognition-of-vaccination-certificates-from-other-countries/ worden geaccepteerd voor deelname.
Vanaf 1 februari 2022 zijn de coronavaccinatiebewijzen nog maar negen maanden geldig in Tsjechië na de laatste vaccinatie.


Voor revalidanten die de afgelopen 180 dagen ziek zijn geweest, is een negatieve test niet nodig, mits een bewijs van herstel wordt geleverd met een digitaal COVID-certificaat.
De regels voor binnenkomst uit landen in de categorieën oranje, rood en donkerrood zijn van toepassing op alle EU- en EER-onderdanen en buitenlanders met een langdurige of permanente verblijfsvergunning in een van deze landen. Tenzij ze een bewijs kunnen overleggen van een in Tsjechië erkende vaccinatie https://koronavirus.mzcr.cz/en/recognition-of-vaccination-certificates-from-other-countries/, kunnen andere buitenlanders er alleen een overleggen van een Tsjechische diplomatieke missie of autoriteit die een visum heeft afgegeven om Tsjechië binnen te komen.


Transit
Doorreis is mogelijk voor Duitsers, alle andere EU-onderdanen en derdelanders met een verblijfsvergunning in Duitsland of een ander EU-land. De overstap mag maximaal 12 uur duren en tussenstops (behalve tanken, overstappen) zijn niet toegestaan. Als ze uit Duitsland of een ander land komen, kunnen ze over land reizen zonder registratie, testen en quarantaine. Voor revalidanten die de afgelopen 180 dagen ziek zijn geweest, is een negatieve test niet nodig, mits een bewijs van herstel wordt geleverd met een digitaal COVID-certificaat. De regels voor binnenkomst uit landen in de oranje, rode en donkerrode categorieën zijn van toepassing op alle EU- en EER-onderdanen en buitenlanders met een langdurige of permanente verblijfsvergunning in een van deze landen. Tenzij ze een bewijs kunnen overleggen van een in Tsjechië erkende vaccinatie https://koronavirus.mzcr.cz/en/recognition-of-vaccination-certificates-from-other-countries/, kunnen andere buitenlanders er alleen een overleggen van een Tsjechische diplomatieke missie of autoriteit die een visum heeft afgegeven om Tsjechië binnen te komen.


Als u met het vliegtuig aankomt en uw reis over land of door de lucht voortzet, is een elektronische inreisregistratie en een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur voor binnenkomst) vereist. Reizigers die drie keer zijn ingeënt, hebben geen PCR-test nodig, maar de elektronische toegangsregistratie https://plf.uzis.cz/ en een digitaal bewijs van de vaccinaties. Doorreizen vanuit een land met een zeer hoog besmettingsrisico (donkerrode categorie) is alleen mogelijk om geldige redenen.
Het is niet mogelijk om door derde landen te reizen zonder bewijs van vaccinatie of zonder verblijfsvergunning voor de EU, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein met een visum voor kort of lang verblijf dat niet is afgegeven door een Tsjechische diplomatieke missie of autoriteit.