Corona Zekerheidspakket Bagage altijd inclusief Geen reserveringskosten Meer dan 35 jaar ervaring
FTI Homepage Logo

Menu

Inreisbepalingen voor Litouwen

Update: 25.08.21

Alvorens het land binnen te komen, moet elke persoon die het land binnenkomt zich online registreren bij de bevoegde Litouwse autoriteit https://keleiviams.nvsc.lt/en/form. De verzonden QR-code moet bij binnenkomst worden getoond. Inschrijven is mogelijk tot maximaal 48 uur voor binnenkomst.


Afhankelijk van de infectiesituatie classificeert Litouwen https://koronastop.lrv.lt/lt/naujienos/atnaujintas-paveiktu-saliu-sarasas-griezteja-atvykusiuju-kontrole in groene, gele, rode en grijze landen. De classificatie wordt regelmatig aangepast. Duitsland valt sinds 23 augustus 2021 in de rode categorie. Voor reizigers uit Duitsland zijn quarantaine en testen verplicht. Bij binnenkomst dient een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud of een 48 uur oude antigeentest in een van de officiële EU-talen te worden overlegd.


Er zijn uitzonderingen op de quarantaine- en testverplichting voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 of die al twee doses vaccin hebben gekregen. Het bewijs moet worden ingediend in een van de officiële talen van de EU. De Litouwse autoriteiten verstrekken informatie over alle uitzonderingen en andere voorwaarden, https://koronastop.lrv.lt/en/


Voor landen in de gele categorie moet de test drie tot vijf dagen na binnenkomst in Litouwen worden herhaald. Er zijn uitzonderingen voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 of die al twee doses vaccin hebben gekregen of die in hun eigen auto reizen. Het bewijs moet worden ingediend in een van de officiële talen van de EU. De Litouwse autoriteiten zullen informatie verstrekken over alle uitzonderingen en andere voorwaarden.


Voor de categorie rood/grijs geldt er naast de toets een quarantaine-eis. De quarantaine duurt meestal tien dagen en kan door een negatieve coronatest (op eigen kosten) vanaf de zevende dag worden ingekort. Een verkorting is alleen mogelijk met een PCR-test, antigeentesten zijn momenteel niet toegestaan. De bevoegde autoriteit moet na zeven dagen op de hoogte worden gebracht van gratis testen uit quarantaine.


De quarantaine moet worden uitgevoerd op een locatie met minimaal één aparte slaapkamer voor personen die niet in quarantaine zijn geplaatst. Contact met deze mensen moet gedurende deze tijd zoveel mogelijk worden vermeden. Het is toegestaan ​​om tijdens de quarantaine het appartement te verlaten voor een wandeling binnen een straal van een kilometer. Bezoek aan winkels ed is niet toegestaan. Er gelden speciale bepalingen voor mensen die binnenkomen uit landen met een bijzonder hoog besmettingsniveau.


Reizigers in quarantaine die Litouwen willen verlaten voordat de quarantaine afloopt, moeten dit vooraf melden aan het National Public Health Centre.
De momenteel geldige landencategorieën zijn hier te vinden: https://koronastop.lrv.lt/en/news/more-european-countries-and-islands-regarded-as-safe.
Reizigers in quarantaine die Litouwen willen verlaten voordat de quarantaine afloopt, moeten eerst contact opnemen met het nationale gezondheidscentrum https://nvsc.lrv.lt/en/news/permit-to-leave-the-place-of-self-isolation.
 
Transit
Doorvoer door Litouwen is in principe mogelijk, voorafgaande registratie bij de bevoegde autoriteit is noodzakelijk. De doorreis van Duitse onderdanen die vanuit derde landen binnenkomen is toegestaan, maar alleen zonder overnachting in Litouwen.


Bij de grensovergangen met Polen en Letland vinden geen systematische controles plaats door de Litouwse grenswachten in de zin van de Schengengrenscode. Ook in de zeehaven van Klaipeda en op de internationale luchthavens zijn er in principe geen ID-gerelateerde grenscontroles. Tijdens het binnenkomen wordt echter de vereiste COVID-19-reisregistratie gecontroleerd. Er moet altijd een geldig reisdocument bij u zijn, ongeacht de grenscontroles.


De grensovergangen zijn gesloten voor de toegang van particulieren uit Wit-Rusland en Rusland, de uitgang is bij de grensovergangen Medininkai – Kamenyj Log, Šalčininkai – Benekainys, Raigardas – Privalka, Lavoriškės – Kotlovka, Kybartai – Terniševskoje, Panemunidėzyčetsk Losha en Papelekis-Lyntupy mogelijk. Voor het commercieel goederenvervoer gelden andere regels.
Wit-Rusland heeft de grensovergangen met Litouwen tijdelijk gesloten. Volgens de huidige kennis kunnen alleen Wit-Russische burgers en buitenlanders met een Wit-Russisch werkvisum, arbeidscontract of verblijfsvergunning het land binnenkomen. Ook is het mogelijk om vanuit Litouwen goederen over de grens te vervoeren.