Corona Zekerheidspakket Bagage altijd inclusief Geen reserveringskosten Meer dan 35 jaar ervaring
FTI Homepage Logo

Menu

Inreisbepalingen voor Ijsland

Update: 17.01.22
De toegangsregels veranderen regelmatig met de pandemische situatie. Informeer je ook over de huidige inreisregels en de quarantaineregels. Deze worden verstrekt door de IJslandse gezondheidsautoriteit (https://www.landlaeknir.is/koronaveira/english/#_blank), de IJslandse civiele bescherming (https://www.covid.is/de/reisen-nach-island# _blank) en de IJslandse politieautoriteit (https://www.logreglan.is/english/regarding-travel-restrictions-to-iceland-as-a-result-of-covid-19/#_blank).
IJsland heeft alle landen geclassificeerd als gebieden met een hoog risico (https://www.landlaeknir.is/um-embaettid/greinar/grein/item39194/Skilgreind-ahaettusvaedi---Defined-high-risk-areas). 
Alle reizigers moeten een registratieformulier invullen voordat ze naar IJsland https://visit.covid.is/ vertrekken, waarin wordt gevraagd naar contactgegevens, vlucht- en verblijfsdetails, evenals informatie over de gezondheidsstatus en eerdere verblijven.
 
Alle reizigers die geen bewijs kunnen overleggen van een voltooide vaccinatie tegen COVID-19 of van herstel, zijn doorgaans verplicht om bij aankomst een negatieve PCR-test te overleggen, die maximaal 72 uur voor vertrek is uitgevoerd. Dit geldt niet voor kinderen geboren in 2005 of later.
 
Daarnaast moeten gevaccineerde en herstellende patiënten (ziekte die meer dan zes maanden geleden is opgetreden) bij binnenkomst een negatieve COVID-19-test overleggen, die maximaal 72 uur voor vertrek is uitgevoerd. Als alternatief voor de PCR-test wordt voor deze groep mensen ook een snelle antigeentest erkend. Kinderen geboren in 2005 of later zijn vrijgesteld van de test. Zelfs mensen met een gewone verblijfplaats of nauwe banden in IJsland zijn over het algemeen vrijgesteld van de verplichting om bij binnenkomst een negatieve COVID-19-test te overleggen. Hetzelfde geldt voor transitpassagiers die IJsland niet binnenkomen.
 
Reizigers die in de afgelopen zes maanden COVID-19 hebben opgelopen, hoeven bij binnenkomst geen negatieve PCR- of snelle antigeentest te overleggen. In plaats daarvan moet een positieve PCR-test worden ingediend, die niet jonger mag zijn dan 14 dagen en niet ouder dan 180 dagen.
 
De IJslandse gezondheidsautoriteit geeft informatie over de vereisten voor het certificaat van herstel en/of het bewijs van vaccinatie dat bij binnenkomst moet worden overlegd. Erkenning hangt af van de definitieve beslissing van de IJslandse grensautoriteit.
 
Reizigers die geen bewijs kunnen overleggen van vaccinatie tegen COVID-19 of dat ze een COVID-19-infectie hebben overleefd, moeten bij aankomst een PCR-test laten uitvoeren en daarna vijf dagen in quarantaine voordat ze opnieuw een PCR-test kunnen ondergaan. De quarantaine mag pas worden beëindigd na ontvangst van een negatieve testuitslag; bij een positieve testuitslag wordt isolatie opgelegd. Plaatsing in staatsquarantaine-accommodatie wordt bevolen als via het inschrijfformulier geen geschikte woning wordt aangetoond. Kinderen geboren in 2005 of later vallen hier doorgaans niet onder.
Voor reizigers uit door IJsland aangewezen gebieden met virusvarianten die daar de afgelopen 14 dagen meer dan 24 uur hebben verbleven, gelden aparte regels. Iedereen, ook degenen die zijn ingeënt, degenen die zijn hersteld en kinderen, moeten minimaal vijf dagen in quarantaine. De IJslandse gezondheidsautoriteit geeft uitgebreide informatie over de vereisten.
 
Mensen met een gewone verblijfplaats of nauwe banden in IJsland die volledig zijn gevaccineerd of zijn hersteld, moeten binnen 48 uur na binnenkomst een COVID-19-test laten uitvoeren (vrijgesteld van de testvereiste (degenen die in de afgelopen zes maanden zijn hersteld van COVID-19) ) 19 waren ziek en kunnen een positieve PCR-test overleggen die minimaal 14 dagen en maximaal 180 dagen oud is. PCR-tests of snelle antigeentesten worden erkend. De test is ook verplicht voor kinderen geboren in 2015 of eerder.
 
Transit
 
Transit via IJsland (zonder verblijf in het land) is mogelijk en valt niet onder quarantainevoorschriften. Doorreisverblijven in het land van minder dan 48 uur zijn alleen mogelijk in quarantaineaccommodaties. Voor verdere reizen naar Noord-Amerika gelden de reis- en veiligheidsinformatie voor de VS en Canada.