Flexibel omboekenBagage altijd inclusiefGeen reserveringskostenMeer dan 35 jaar ervaring
FTI Homepage Logo

Menu

Vakantie Baskenland

Wie Spanje zegt, denkt waarschijnlijk aan de grote steden of de zuidelijke costa´s. Een gemiste kans want juist in het noorden van Spanje ligt een prachtige vakantiebestemming, Baskenland. Het Baskenland, dat ook deels in het zuidwesten van Frankrijk ligt, is een van de mooiste regio´s van Spanje. Groene heuvels, hoge bergtoppen, woeste oceanen en ruige kustlijnen. Maar ook schattige bergdorpjes, rustieke wijngaarden en nog veel meer vind je in dit veelzijdige, interessante gebied. Baskenland heeft een geheel eigen cultuur en de Baskische taal is een officieel erkende taal. Hier is het volop genieten, mede dankzij de heerlijke Baskische gastronomie. Baskenland leent zich niet alleen prima voor een roadtrip, je kunt er ook heel goed fietsen en wandelen. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella doorkruist Baskenland.

Bekijk hier alle aanbod

Bezienswaardigheden Baskenland

San Sebastián ligt aan de Golf van Biskaje en heeft veel weg van Rio de Janeiro. Een door bergtoppen omgeven halfronde baai, lange aanlokkelijke zandstranden, een jachthaven en een 30 meter hoge Christusbeeld. Dat beeld staat op het dak van een kasteelruïne die zich op de top van Mont Urgull (120 meter) bevindt. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de baai, San Sebastián en Isla Santa Clara.
 
Het historische en kleurrijke vissersplaatsje Bermeo is tegen de heuvelachtige flanken van het achterland gelegen. Vroeger, in de 11e tot 15e eeuw, was hier de walvisvangst de belangrijkste inkomstenbron, momenteel is dat de makreelvangst. In de haven herinnert een nagebouwd walvisschip je nog aan deze periode. Het oude centrum is een vrolijk geheel, omdat bijna elk huis een andere kleur heeft. In het visserijmuseum, gevestigd in de 15e-eeuwse Torre Ercil, kun je kennismaken met de levensstijl van de lokale vissers. Van klederdracht tot fuik en scheepsminiaturen.
 
Het Guggenheim Museum in Bilbao is ongetwijfeld de bekendste bezienswaardigheid van Baskenland. Prachtige architectuur met wisselende exposities. Natuurlijk zet je vervolgens even koers naar het oude centrum om door de levendige Siete Calles te slenteren. Trakteer jezelf vooral op de Baskische tapas, de pinxtos, die overal worden aangeboden.

Andere activiteiten in Baskenland

Een 13 kilometer lange wandeling, start in Zumaia en eindigt in Deba, voert je langs de flysch. Dit zijn miljoenen jaren oude lagen die zijn ontstaan uit afzetting van kalksteen en mergel door het zeewater. Deze prachtige kustwandeling met wisselende uitzichten voert je deels over hoge kliffen en deels langs het strand. Soms loop je tussen de flysch, soms kijk je er bovenop. Het lijken treinsporen, dan weer op rijen plat uitgesneden golven. Soms staan ze zij aan zij als een verzameling elpees. Let op, je kunt deze route alleen bij laag tij bewandelen.
 
Niet alleen vogelaars zullen hun ogen uitkijken op deze rustplek in het moeraslandschap waar onder andere visarenden, lepelaars en bruine kiekendieven neerstrijken. Het Urdaibai biosfeerreservaat heeft bossen met steeneiken, 200 meter hoge kliffen en beschutte zandstranden. In het Urdaibai Bird Center kom je alles te weten over de ongeveer 250 vogelsoorten die hier voorkomen en leer je meer over de vogeltrek.
 
Typisch Spaanse aspecten zoals paella, sherry, castagnetten of de flamenco, kom je in Baskenland niet tegen. Geniet daarentegen van sagardao, een licht alcoholische appelcider die vanaf een meter hoogte in je glas wordt geschonken. Het Baskische alternatief voor een paella is marmitako, die je bijvoorbeeld in het gezellige Bermeo kunt proberen. Op sommige dorpspleinen kun je op zondagen de mutxikos, een dans, bewonderen. Doe hier eens gezellig aan mee. En nee, je bent niet in Ierland of Schotland beland, ook in Baskenland wordt doedelzak gespeeld op een gaïta, een variant op de doedelzak.

Beste reistijd Baskenland

Door de tempering van de Atlantische Oceaan is het in de zomer in Baskenland niet zo heet als aan de zuidelijke costa’s. De maanden juni tot en met augustus zijn de beste maanden voor een vakantie in Baskenland. De gemiddelde temperatuur in deze maanden bedraagt 23 graden Celsius. Houd er rekening mee dat er in deze periode soms korte maar wel hevige buien kunnen vallen.

Ontdek Baskenland

Voor een geweldige en afwisselende vakantie in Baskenland heb je geen visum nodig. Een geldig paspoort volstaat. Je hebt ook geen speciale verloopstekkers voor het opladen van telefoon of apparatuur nodig. Indien je niet met eigen vervoer reist, kun je het beste naar Bilbao vliegen en daar een auto huren.
 
Ben jij geïnteresseerd in een zorgeloze vakantie naar Baskenland? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod en profiteer van scherpe prijzen. Fijne vakantie!

Connection to server was lost, trying to reconnect...

Connection to server was lost, please refresh the page to try again

Connection to server was refused, please refresh the page to try again