Flexibel omboekenBagage altijd inclusiefGeen reserveringskostenMeer dan 35 jaar ervaring
FTI Homepage Logo

✔ Vakantie Oman

Oman is een onbekende parel. Ontdek de oude geschiedenis, de culturele schatten en het gevarieerde landschap van vruchtbare oases tot witte stranden.
Ontdek onze populairste hotels en boek snel jouw vakantie naar dit paradijs!

Bezienswaardigheden in Oman

  • Grand Mosque
    De Grand Mosque in Muscatis met een totale oppervlakte van ruim 416.000 m² één van de grootste moskeeën ter wereld. Het bouwen van deze moskee heeft in totaal 6 jaar geduurd en is sinds 2001 officieel in gebruik. In deze zes jaar hebben ca. 600 vrouwen het indrukwekkende handgemaakte Perzische gebedskleed gemaakt!
    Let op: wil je deze moskee bezoeken als vrouw dan dienen haren, hals, polsen en enkels bedekt te zijn.
     
  • De verzonken stad Ubar
    In het zuiden van Oman is in 1990 met behulp van moderne sateliettechnologieën na 20 jaar intensief zoeken de voormalige stad Ubar teruggevonden. Ubar was ooit een belangrijke handelspost voor de passerende wierook karavanen en verdiende veel geld door tol te vragen aan de passerende karavanen. De locatie kan tegenwoordig met een gids bezocht worden. Bezoekers kunnen de ruïnes bekijken van het eeuwenoude stadje waar ook overblijfselen uit de ijzertijd gevonden zijn. Ook is er een klein museum, waar de resultaten van de opgravingen te zien zijn. De duinen buiten Ubar (tegenwoordig Sishur genoemd) zijn bekend om de vele geodes die er te vinden zijn.
     
  • Wierookroute in Oman
    Typisch voor Salalah zijn de wierookbomen. Wierook is het gedroogde hars van de wierookboom en is in deze regio van uitstekende kwaliteit. In het wierookmuseum Museum of the Frankincense Land kom je alles over de geschiedenis van de wierookroute te weten. Vandaag de dag is de beroemde route opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Wie deze route volgt een reis door het verleden langs de wierookbomen van Wadi Dawkah en de eeuwenoude archeologische vindplaatsen van Shisr Khor Rori/ Sumhuram en Al-Baleed. Tip: proef een kokosnootcocktail bij één van de vele fruitkraampjes die je vind langs de route.
     
  • Al Baleed
    Al Baleed is het eerste archelogische park in Salalah en staat sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je vindt hier opgravingen die het bewijs zijn van een bloeiende Osmaanse havenstad met o.a. de Al Baleed Moskee van ca. 1732 m² groot. In het hele park vind je informatieborden zodat je meer te weten komt over de historie van deze plek!

Natuur in Oman

  • Wadi's
    Wanneer je op vakantie bent in Oman mag een bezoek aan een wadi eigenlijk niet ontbreken. De drie bekendste zijn: Wadi ShabWadi Bani Khalid en Wadi Tiwi. Deze rivierbeddingen zorgen voor een groene oase met kleurrijke vogels. Het is dé plek waar toeristen en locals komen voor een wandeling/trekking, tussendoor een verkoelende duik in het water en relaxte picknick. Meer avontuur? Kies voor canyoning: je volgt dan de loop van een rivier door een combinatie van wandelen, klimmen, springen, zwemmen en/of abseilen. Of ga voor wadi bashing: je gaat dan met een jeep door de rivierbedding. 
     
  • Vogels spotten
    Oman is een fantastisch vogelland! Van de Aziatische Goudplevier, Indische karekiet tot de Afrikaanse Paradijs Vliegenvanger. De vogels uit de Aziatische vogelwereld vind je vooral aan de oostkant en de Afrikaanse soorten aan de westkant van het land. De droge woestijn kun je zien als scheiding tussen de twee vogelwerelden. Tijdens het trekseizoen kun je ook Euraziatische vogels vinden en door de oases komen er nog veel meer vogels naar Oman. Ook kun je in Dhofar zeevogels, strandlopers en flamingo’s spotten. Kortom: echt een bestemming voor vogelaars! 
     
  • Schildpadden
    Altijd al eens schildpadden eieren willen zien leggen? Dat kan in Oman! Hier leggen jaarlijks ca. 20.000 zeeschildpadden hun eieren en tijdens het broedseizoen kun je via een excursie naar één van de nestelgebieden. Vanuit de hoofdstad Muscat is het ongeveer 3 uur rijden naar de belangrijkste nestelgebieden Ras al-Hadd en Ras al Jinz.
     
  • Wahiba Sands
    Wist je dat Oman uit meer dan 70 procent woestijn bestaat? Hierdoor is het land onherroepelijk verbonden met de woestijn en een gave excursie hiernaartoe mag daarom ook niet ontbreken! Vanuit Muscat ben je in ca. 2 uur bij de Wahiba Sands: een uitgestrekt zandlandschap van 16000 m² en zandduinen tot wel 200 meter. De Wahiba Sands worden bewoond door nomadische Bedoeïenen en wordt gezien als het hart van Oman. Maak de ervaring compleet en kies voor een overnachting. Er zijn verschillende kampen met keuze van basis tot enorm luxe. Wat je ook kiest: je bent verzekerd van een onvergetelijke ervaring tussen de dromedarissen en hopelijk een prachtige zonsondergang en mooie sterrenhemel! 

De Omaanse keuken

In Oman worden veel restaurants gerund door Indiërs waardoor Indiaas eten niet is weg te denken uit Oman. Naast Indiaas zie je Arabische invloeden. De basis bestaat uit rijst, groente, kip en vis gecombineerd met diverse specerijen, kruiden, knoflook en limoen. Ondanks de diverse specerijen en kruiden zijn de gerechten in Oman over het algemeen niet pittig! Ook zijn ze dol op zoete lekkernijen. 

Traditionele Ottomaanse gerechten zijn Mabbous, Mashuai en Balaleet. Mabbous is een kruidige stoofpot van groenten, vlees en/of kip gecombineerd met gele rijst. Mashuai is een visschotel bestaande uit geroosterde Kingfish en citroenrijst. Balaleet is een zoet gerecht bestaande uit vermicelli gezoet met suiker, kardemom en kaneel met daarboven op een saffraanomelet. Naast de lokale gerechten vind je in o.a. de hoofdstad Muscat veel andere restaurants waar je vaak voor een relatief laag bedrag heerlijk kunt eten. Van Japans, Italiaans tot Marokkaans!

Weer in Oman

Het klimaat in Oman is over het algemeen warm en droog, wel is het afhankelijk van de plaats en tijd in het jaar. De temperaturen variëren van 15 °C in de winter tot 48° C in Muscat of zelfs 54 °C in de woestijn gedurende de zomer. De beste reistijd is daarom ook van oktober t/m april. In deze periode is de gemiddelde temperatuur 30 °C en de lucht­vochtig­heid niet te hoog. Wil je toch in de zomermaanden naar Oman reizen? Ga dan naar Dhofar, de jaarlijkse moesson van juni tot oktober zorgt voor een meer aangename temperatuur én maakt van de regio een tropische oase met weelderige begroeiing. 

Praktische informatie – Oman

  • Hoe lang is het vliegen naar Oman?
    Een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Oman bedraagt 8 tot 9 uur (incl. 1 tussenstop)
  • Wat zijn de grootste steden in Oman?
    Salalah
    , Nizwa, Sur en Sohar
  • Welke taal wordt in Oman gesproken?
    Arabisch
  • Wat is de nationale valuta van Oman?
    De Omani Rial
  • Wat is het tijdsverschil met Oman?
    In de zomermaanden is het twee uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het drie uur later
  • Moet je een wereldstekker meenemen naar Oman?
    Ja, je hebt een wereldstekker nodig
  • Wat is de hoofdstad van Oman
    Muscat

Connection to server was lost, trying to reconnect...

Connection to server was lost, please refresh the page to try again

Connection to server was refused, please refresh the page to try again