Flexibel omboekenBagage altijd inclusiefGeen reserveringskostenMeer dan 35 jaar ervaring
FTI Homepage Logo

Menu

Vakantie Mdina

Wie op zoek is naar stilte en authenticiteit, moet een vakantie naar historisch Mdina, centraal gelegen op het eiland Malta, boeken. Mdina was vroeger de hoofdstad van Malta en heeft ongeveer 400 inwoners. Mdina is misschien wel het mooiste stadje van Malta. Het ligt op het hoogste punt van het eiland, waardoor je een prachtig uitzicht over naburige steden hebt. Het is door middeleeuwse vestingwallen omgeven. Je vindt er voornamelijk middeleeuwse en barokke gebouwen. Het wordt ook “the silent city” genoemd. De stad is nagenoeg autovrij en als je Mdina via de Mdina Gate of Vilhena binnenkomt, lijkt het alsof je in de tijd teruggaat. Alleen karrozzins (paard-en-wagens) mogen door de stad rijden. Het is overigens erg leuk om hiermee door de stille, smalle straatjes een ritje mee te maken.

De bezienswaardigheden van Mdina

Waar je letterlijk niet omheen kunt, is de 17e eeuwse St. Paul’s Cathedral. Het is een lichte kerk met mooie klokkentorens en een imposante rode koepel. Het interieur is zeer indrukwekkend. Marmer, gedetailleerd beeldhouwwerk en een sierlijk, verguld gewelf. Vergeet niet omhoog te kijken naar de verrassend mooie plafondschilderingen. De twee klokkentorens geven allebei een andere tijd aan (waarvan een met de juiste tijd), net zoals alle andere gebedshuizen op Malta. Dit zou de duivel in verwarring moeten brengen over het tijdstip dat de parochianen naar de kerk gaan. 

Tegenover St Paul’s Cathedral ligt het kathedraalmuseum. Het museum is in een prachtig barok gebouw gehuisvest. Hier kun je zilveren munten, een wassenbeeldencollectie, een klokkenkamer en andere kunstschatten bewonderen. Verder zijn in dit fraaie 18e eeuwse gebouw ook kapellen ondergebracht. 

Wie van architectuur houdt, komt in Mdina prima aan zijn of haar trekken. De (adelijke) residenties zijn vaak van generatie op generatie overgegaan. Vergis je niet in de bedriegelijk kleine deurtjes in de hoge muren van deze huizen. Die leiden je naar grootse interieurs. De imposante toegangspoort, Mdina Gate of Vilhena, in barok stijl, werd in 1724 gebouwd en is vernoemd naar grootmeester Antonio Manoel de Vilhera. 

Een must-visit in Mdina is de vermaarde Fontanella Theetuin, geliefd bij alle bezoekers. Doordat deze theetuin zo populair is, moet je waarschijnlijk even op een zitplaats wachten. Dat wachten is het meer dan waard. Als je boven een zitplaats weet te bemachtigen, wordt je beloond met een spectaculair uitzicht over naburige steden en landbouwgronden. Dat is een perfecte combinatie met een hapje en een drankje. Bestel in elk geval een stuk zelfgemaakte taart en houd er rekening mee dat je bijna niet uit alle verschillende soorten kunt kiezen én je een royale portie krijgt. 

Mdina Glas werd in 1968 opgericht en werd direct een groot succes. Mdina Glas produceerde en produceert nog organisch gevormd glaswerk met kleuren die op de aarde, lucht en de zee zijn geïnspireerd. Het glaswerk is erg in trek bij toeristen van Malta. Als je de winkel bezoekt kun je je niet alleen aan allerlei bijzondere dingen die van glas gemaakt zijn vergapen, je kunt ook de hal in lopen en de glasblazers aan het werk zien.

In de omgeving van Mdina

In het dorp Rabat, vlakbij Mdina, liggen de betoverende catacomben van Sint Paulus. Rabat ligt op loopafstand van Mdina. Deze catacomben spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Mdina en zijn voor publiek opengesteld. De ondergrondse grafkamers waren tot de 8e eeuw nog in gebruik. De in steen uitgehouwen catacomben bestaan uit kleine en grote grafkamers, holtes en een reeks gangen. Het is de grootste ondergrondse Romeinse begraafplaats op Malta. 

Een van de weinige, weelderige groene bosgebieden die Malta rijk is, zijn de Buskett Gardens, eveneens in het naburige Rabat. De Buskett gardens liggen in de vruchtbare vallei van Wied il-Luq. Het is een ideale plek om te picknicken of te onthaasten. Van de lente tot de herfst kun je hier van de sinaasappelbomen, dennenbomen, cactussen en wilde bloemen genieten. Binnen de muren van de Buskett Gardens vind je ook olijfbomen, citroenboomgaarden en wijngaarden. In juni wordt hier ook het feest van de heilige Paulus en Petrus gevierd.

De beste reistijd naar Mdina

Wie naar deze bijzondere vakantiebestemming wil afreizen, moet er rekening mee houden dat het in de zomer aardig warm is en de zon dan 12 uur per dag schijnt. Mei (23°C), juni en september (28 °C) zijn zonder meer de beste maanden om een vakantie naar Mdina te boeken. De minste kans op neerslag heb je in de maanden juni, juli en augustus, terwijl oktober en november de meest regenachtige maanden zijn. Wie van zwemmen houdt kan van juni tot en met oktober zijn hart ophalen.

Ben jij geïnteresseerd in een zorgeloze vakantie naar Mdina? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod en profiteer van scherpe prijzen. Fijne vakantie!

Bekijk de aanbiedingen

Connection to server was lost, trying to reconnect...

Connection to server was lost, please refresh the page to try again

Connection to server was refused, please refresh the page to try again