Flexibel omboekenBagage altijd inclusiefGeen reserveringskostenMeer dan 35 jaar ervaring
FTI Homepage Logo

✔ Vakantie Chalkidiki

Hoewel heel Griekenland een populaire vakantiebestemming is, springt Chalkidiki eruit vanwege de natuurlijke schoonheid. De prachtige stranden, gezellige badplaatsen en vriendelijke bevolking maken een vakantie naar Chalkidiki de mooiste tijd van het jaar.

Chalkidiki

Chalkidiki is een schiereiland op het Griekse vasteland. Geografen verdelen het in drie zogenaamde vingers. Ze worden van west naar oost genoemd: Cassandra, Sithonia en Athos. De vingers zijn tongvormige schiereilanden die diep in de zee snijden. Elk van de drie vingers heeft zijn eigen kenmerken - landschappelijk en cultureel. Alle drie hebben de prachtige stranden gemeen - ze behoren tot de mooiste van het land. De beroemdste zijn Vourvourou, Sarti en Kalamitsi - ze bevinden zich allemaal op de middelste vinger, het schiereiland Sithonia. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Thessaloniki.

Bezienswaardigheden Chalkidiki

Chalkidiki heeft ontzettend veel bezienswaardigheden. Stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken! Wij lichten er een aantal voor je uit:

Grotten van Petralona, Psakoudia
De beroemde druipsteengrotten van Petralona liggen in het noordwesten van Kassandra, vlakbij de berg Katsika. Een inwoner van het dorp Petralona ontdekte in de jaren vijftig van de vorige eeuw een kleine grotingang op de helling van de berg. Nietsvermoedend kwam hij een plaats tegen die van groot archeologisch belang is. Bot-, tand- en gereedschapsvondsten gaan terug tot ongeveer 300.000 jaar terug in het verleden van de menselijke geschiedenis.

Bergdorp Agios Nikolaos
In het bergdorp Agios Nikolaos, in het oosten, heerst het typisch Griekse dorpsleven. Op het hoofdplein heb je de ene taverne na de andere taverne en de wat oudere bevolking zit in het Café Neon - peinzend of in aandachtig in gesprek. Kinderen spelen om hen heen. Hier ligt de baai Pangia met prachtige stranden en een kleine haven.
 
Tempel van Ammon Zeus
De oude tempel ligt in Kalithea aan de oostkust. Het dateert uit de 4e eeuw voor Christus en staat direct aan zee. Het is opgedragen aan de god Ammon, die de Grieken gelijkstellen met de vader van de goden Zeus. De opgravingsvondsten uit 1970 worden tentoongesteld in het Museum van Polygros.
 
Sarti en Xiropotamos Klooster
In de buurt van het dorp Sarti - in het oosten - ligt het kleine klooster "Xiropotamos" met een kerk uit de 19e eeuw - bezoekers zijn enthousiast over het prachtige uitzicht op de heilige berg Athos op het naburige eiland. Sarti zelf inspireert met zijn lange zandstrand en het levendige dorpsplein.
 
Lagune van Vouvourou
De lagunewereld van Vouvourou - in het noordoosten - wordt nog steeds beschouwd als een geheime tip. Een netwerk van negen kleine eilanden en baaien - verbonden door kristalhelder, bijna stilstaand water. Vooral kinderen vinden het heerlijk om te spelen op de ondiepe stranden, die je helemaal voor jezelf hebt. Excursieboten gaan naar Diaporos - het grootste van de negen eilanden met een fantastisch strand.
 
Parthenonas
Het dorp Parthenonas ligt ten noordoosten van Neos Marmaras. In deze traditionele plaats ontmoeten de bezoekers de oorspronkelijke en bewogen geschiedenis: In de 9e eeuw gevestigd, daarna verlaten en uiteindelijk weer bewoond.
 
Xerxes-kanaal
In het noorden, bij Nea Roda, ontdekten wetenschappers aan het begin van de 20e eeuw een kanaal. De Perzische koning plande het om Griekenland te veroveren. Hij wilde in ieder geval niet rond Athos varen. Maar bezoekers kunnen alleen maar gissen waar het kanaal wel voor moest dienen. Er is niets meer te zien.
 
Frankenburg
In de buurt van Ouranoupoli staat een kasteel uit de tijd van de verovering. Frankische kruisvaarders hebben het voormalige klooster in de 12e eeuw omgebouwd tot een vesting. Het kan vandaag de dag nog steeds in zijn geheel worden bekeken.

Schiereiland Kassandra

Het schiereiland Kassandra, de meest westelijke vinger van het Chalkidiki, is zeer goed ontwikkeld - van de drie vingers is het toeristische aanbod hier het meest uitgebreid. De toeristische centra zijn zeer levendig. Kassandra ligt op 85 kilometer van de luchthaven van Thessaloniki.

Het noorden van Kassandra is relatief vlak, terwijl het naar het zuiden toe wat heuvelachtiger wordt. Kenmerkend voor Kassandra zijn de kilometerslange stranden, rustige baaien, rotspartijen, bossen en de glinsterende Middellandse Zee. De mooiste plekken van Kassandra zijn de piek bij Kanistro en de natuurlijke haven van Paliouri, waar op zee kleine bootjes dobberen en de stranden rustig zijn.

In de resort gebieden Kalithea, Kriopigi, Kalandra, Chaniotis en Pefkochori worden de gasten ondergebracht in rustieke tot luxueuze hotels. Tavern's serveren de rustieke Griekse keuken. Onopvallende dorpjes met schaduwrijke pleinen, kerken, steegjes, oude stenen huizen en respectabele bewoners vertellen over het geluk van het eenvoudige leven.

Schiereiland Sithonia

Sithonia is veel wilder en bergachtiger dan Kassandra. Het trekt vooral toeristen aan die het rustiger aan willen doen. Er is hier niet zo veel te beleven als op Kassandra. In het midden stijgt het Itamos-gebergte tot 800 meter. De kust is op veel plaatsen rotsachtig, onderbroken door zanderige baaien - die naar alle waarschijnlijkheid alleen bezichtigd kunnen worden. Hotels en appartementencomplexen passen harmonieus in het landschap. De belangrijkste vakantieoorden zijn: Gerakini, Metamorfosis, Elia Beach, Sarti en Neos Marmares.

Schiereiland Athos

Athos is de meest cultureel aantrekkelijke vinger, hoewel mooie stranden ook volop bezoekers aantrekken. Slechts een deel van Athos is openbaar. Het overige deel is strikt orthodox. Gebouwd met kloosters, monniksdorpen en monnikscellen - een enkele mystieke magie. De monniksrepubliek wordt beschouwd als een belangrijk orthodoxe bedevaartsoord en een beschermer van de Byzantijnse kunst en cultuur. De kloosters en bibliotheken hebben een uitzonderlijk cultureel erfgoed: iconen, manuscripten en waardevolle mozaïeken. Vrouwen zijn strikt verboden om hier binnen te komen. Mannelijke bezoekers worden elke dag in beperkte aantallen toegelaten. De toeristische plaats op Athos is Ouranoupoli met een prachtig lang zandstrand – en taverne na taverne op de gezellige promenade.

Klimaat Chalkidiki

Het klimaat van Chalkidiki is vrij mild, in december en januari kan het er zelfs flink afkoelen tot ruim onder de 20 graden. 's Zomers is het echter genieten: met meer dan 300 dagen zon in een jaar en een temperatuur in de zomermaanden tot wel 40 graden, is het heerlijk vertoeven op dit schiereiland. De nachten zijn warm met zo'n 23 graden. Een ander voordeel aan dit schiereiland is dat er het hele jaar door bijna geen regen valt! Enkel in de winter heb je kans op neerslag.

Culinair Chalkidiki

Een vakantie Chalkidiki leent zich uitstekend om de culinaire wereld van Griekenland te ontdekken. De Griekse keuken is een mediterrane keuken die vooral bestaat uit diverse soorten vlees, brood, groenten en friet. Het bekende tzatziki mag niet ontbreken en een pita gyros en mateloos populair. Ook voor visgerechten ben je in Chalkidiki aan het juiste adres.  Niet alleen in Chalkidiki, maar ook op de eilanden als Kreta, Rhodos, Corfu en Zakynthos vind je dagelijks vers gevangen vis geserveerd met de lekkerste salades en gekruid brood. Zeker tijdens een all-inclusive vakantie is dit een extra luxe!

Connection to server was lost, trying to reconnect...

Connection to server was lost, please refresh the page to try again

Connection to server was refused, please refresh the page to try again